:: Letovanje 2023 / Leto 2023 ::
 

LETOVANJE TUNIS 2023.

Tunis, zemlja gde se pretapaju hiljadugodišnje kulture, zemlja tradicije i legendi, svetla i boja, ritam kontrasta, srce Mediterana koje kuca. Bogatstvo čudesnog sveta izgradivanog vekovima, isprepletani običaji, vere i tradicija, bogatstvo čistih, jarkih boja, drevna obličja grnčarije i nakita, mistični zvuci nepoznatih instrumenata... Feničanska, rimska ranohrišćanska kultura i evropski sjaj hedonističke kulture iz francuskih kolonijalnih vremena - sve je to svojim nitima utkano u ovaj deo Mediterana i dočekuje goste neraskidivo utkano u arapsku tradiciju, koja sve upija, prožima i objedinjuje...
HAMMAMET - Nekada malo ribarsko mesto, još u XIX veku postaje omiljeno letovalište mnogih poznatih umetnika, poput Gistava Flobera, Oskara Vajlda, Andrea Žida. Nаlаzi se u zalivu Hamamet, na jugu poluostrvа Kаp Bon, najplodnijeg i najzelenijeg dela Tunisa. Izgrađen je na ostacima rimskog grada Puputa, gde su pronađeni ostaci vodovoda, rezervoara za vodu, javnih kupatila, stambenih četvrti. Pod arapskom vlašću dobija naziv Hammamet (mesto za kupanje). Staro gradsko jezgro čini medina iz XV veka, izgrađena na stenama uz obalu mora. Unutar izuzetno očuvanih zidina nalazi se lavirint popločanih uličica i uskih prolaza, a u njemu kuće meštana i brojne prodavnice i galerije. Najstariji hoteli sa raskošnim mediteranskim vrtovima nalaze se na području šireg centra grada, a postoje i dve turističke zone: Hammamet Nord, koji se na severu proteže sve do Nabela, poznat po lepim peščanim plažama i Yasmine Hammamet na jugu, udaljen 9 km od centra grada, sa čuvenom novom medinom, marinom i zabavnim parkom Carthage Land. Od juna do oktobra Hamamet nudi brojne i raznovrsne mogućnosti za večernje izlaske i noćni provod. Pored kafića i restorana, tu su poznati klubovi i diskoteke, a česti su koncerti i nastupi poznatih izvođača.
YASMINE HAMMAMET - Moderna turistička zona u južnom delu Hamameta, zamišljena i projektovana po uzoru na poznata evropska letovališta na Mediteranu. Od centra Hamameta je udaljen 9 km. Ima brojne poznate, velike hotele i bogate prateće sadržaje, poput impresivne marine sa prodavnicama, restoranima i malenim ostrvom sa raskošnim, modernim vilama. Do marine se stiže lepom promenadom dužine oko 3 km, sa brojnim kafićima, restoranima i prodavnicama. Yasmine Hammamet turistima nudi smeštaj u udobnim i komfornim hotelima u neposrednoj blizini uređenih plaža i mora, kao i brojne atraktivne mogućnosti za rekreaciju, zabavu, izlaske i kupovinu zbog čega se poslednjih godina svrstava u vrh mediteranskog turizma. Postao je jedna od najpopularnijih i najtraženijih destinacija za odmor na Sredozemlju
PORT EL KANTAOUI - Nalazi se 6 km severno od Susa. Građen je od 1979. godine kao velika turistička zona oko prelepe marine u kojoj istovremeno može da se usidri preko 300 jahti. Arhitektura, iako moderna, oslanja se na tradicionalnu arhiktekturu Tunisa, sa belim kućama ukrašenim tirkiznoplavim vratima i prozorima. Hoteli su građeni u istom stilu i protežu se uz blistavo čisto more sa peščanim plažama sve do grada Susa. Zbog dugačkih plaža, sadržajnih hotela i bogatog noćnog života, Port El Kantui je tokom godina postao omiljena destinacija kako za porodični odmor, tako i za odmor mladih. U marini se nalazi veliki broj prodavnica, kafića, restorana i čuvena Fontana sa svetlosno - muzičkom koreografijom. Taksijem ili lokalnim prevozom lako se i brzo stiže do Susa, ali i do Hergle, malog berberskog sela sa nekoliko odličnih restorana i poslastičarnica i očuvanim lokalnim načinom života.
SOUSSE - Smešten je u južnom delu zaliva Hamamet, severno od grada Monastira. Duž lepih peščanih plaža nalaze se mnogobrojni kvalitetni hoteli, a grad je poznat i po bogatom noćnom životu.
U centru Susa nalazi se izuzetno očuvana medina iz IX veka, u kojoj se, pored veličanstvenih zidina, posebno ističu Velika džamija, građena po uzoru na Veliku džamiju u Keruanu, i tvrđava, jedna od najbolje očuvanih u Tunisu, odakle se pruža divan pogled na čitav grad. Šetnja ulicama i uskim prolazima medine je prilika za istraživanje i upoznavanje orijentalnog sveta, njegovog specifičnog ritma i čari cenkanja. Tu se nalaze brojni sukovi, prodavnice suvenira, kvalitetnih lokalnih proizvoda i nakita, velika lokalna pijaca, kafići, restorani, poslastičarnice, mali frizerski saloni za muškarce. U blizini medine nalaze se katakombe i privatni Muzej savremene umetnosti. Novi, moderan deo Susa nadovezuje se na medinu i prostire kraj mora, gde se posebno ističe čuveno šetalište - korniš. Tu je i nekoliko tržnih centara, gde se prodaju poznate robne marke. Ovaj deo grada poznat je po uzbudljivom noćnom životu, prventsveno u letnjim mesecima: nudi brojne klubove i diskoteke, u kojima često nastupaju poznati izvođači.
SKANES - Mirna turistička zona smeštena nadomak dva grada, Monastira na jugu i Susa na severu. Ima niz odličnih hotela bogatog sadržaja. Skanes je pravo mesto za porodični odmor, i za sve one koji žele odmor u tihoj i prijatnoj atmosferi pored grandioznih maslinjaka koji ovom regijom dominiraju još od perioda Rimljana. U turističkoj zoni nalaze se brojne prodavnice suvenira i kafići, a obilazak je moguć i kočijama koje čekaju ispred hotela. Taksijem ili lokalnim prevozom lako i brzo se stiže do Monastira i Susa.
MAHDIA - Mali obalski grad Mahdia nalazi se južno od Monastira i jugoistočno od Susa, na uskom poluostrvu, koje je od ostatka kopna, na najužem delu, odvojeno jedinom gradskom kapijom, Skifa el Kahla (Mračni prolaz). Kapija se nekada nalazila usred masivnih, 10 metara debelih zidina, koje su Španci srušili u XVI veku. Danas je oko 50 m dugačak tunel kroz koji se ulazi u medinu iz XVI veka. Medina je danas glavna turistička atrakcija: proteže se 1,5 km, od zidina na početku poluostrva do njegovog špica, gde se nalazi svetionik Cap d’Afrique. Medinu čine uske, krivudave, popločane uličice pune prodavnica suvenira, tkačkih radnji, lokalnih kafea, malih galerija. Turistička zona se pruža uz predivnu peščanu plažu severno od grada i ima mnogobrojne kvalitetne, sadržajne hotele.
 
 
SABRA COMPANY, nastupa u svojstvu posrednika u prodaji - subagenta.
Organizator putovanja: FILIP TRAVEL, Beograd, Beogradska 60, br tr 160-262406-13, licenca broj OTP 113/2021, kategorija A, izdao APR, Registar turizma.
Uz ovaj program važe opšti uslovi putovanja organizatora
 

letovanje last minute, last minute ponude, last minute letovanje last minute, last minute ponude letovanje last minute, last minute ponude letovanje last minute, last minute ponude letovanje last minute, last minute ponude, last minute